Detectie Instrument Stotteren 2: DIS2

Prijs VVL-leden: € 36,40

Prijs: € 44,95


Voeg toe aan winkelmandje

 

 

In dit werk wordt ingegaan op drie belangrijke aspecten gerelateerd aan screening.

 

  • Ten eerste worden internationale voorwaarden en vereitsen gesteld aan screeningsprocedures en -instrumenten weergegeven en getoetst voor het logopedisch domein van stotteren.
  • Ten tweede wordt de constructie van een nieuw detectie-instrument voor stotteren uitvoering beschreven en verantwoord. Het gaat om het Detectie Instrument Stotteren 2 (DIS2) waarvan de constructie zich baseert op wetenschappelijke kennis over stotteren en op de gerapporteerde verschijnselen ervan door 516 ouders van stotterende kinderen. Er is met het DIS2 een onderzoek uitgevoerd bij vlot sprekende en bij stotterende kinderen om de score te bepalen die de detectie van stotteren het meest aangeeft. Met andere woorden de sensitiviteit en specificiteit van het DIS2 is bepaald. Bovendien verschaft het instrument kwantitatieve én kwalitatieve gegevens over het desgevallend stotterend spreken van een kind. Dit betekent een meerwaarde voor het klinisch gebruik ervan.
  • Ten derde worden suggesties besproken over mogelijkheden tot de implementatie en de disseminatie van het DIS2. Het doel van een screeningsinstrument is immers dat het terecht komt bij de zorgverstrekkers waartoe ouders zich richten in verband met het mogelijk stotteren van hun kind opdat de onderdetectie en uitstel van behandeling ermee verholpen wordt.

Auteur: Ronny Boey