Logopedie bij de ziekte van Parkinson

Deze opleiding werd door de organisator zelf ingegeven via een invulformulier op deze website.

Organisator: Campus Kantienberg
Sprekers: Annelies Aerts (PhD): Lector en onderzoeker Arteveldehogeschool, neurologopedist AZ Sint-Lucas Gent
Dr. Griet Loret: Neuroloog, expert bewegingsstoornissen, AZ Sint-Lucas Gent
Datum: 18/04/2024
Start vorming: 09u00
Einde vorming: 16u30
Gebouw / zaal: Campus Kantienberg
Adres: Voetweg 66
9000 Gent
Belgiƫ
E-mailadres: kathy.holvoet@arteveldehs.be
Website: http://www.arteveldehogeschool.be/nl/opleidingen/bijscholingen-en-studiedagen/logopedie-bij-de-ziekte-van-parkinson
Prijs: VVL-leden: € 375,00
Niet VVL-leden: € 375,00

De cursus zal bestaan uit een voorbereidend online webinar en twee dagen live op de campus.

Het online webinar zal de pathofysiologie en neuropathologie van de ziekte van Parkinson behandelen. Met dit webinar wordt een degelijke basis gelegd voor de logopediespecifieke vormingsdagen. Topics die aan bod zullen komen zijn: epidemiologie en prevalentie, oorzaak en neuropathologisch mechanisme, motorische en niet-motorische symptomen, medicamenteuze behandeling, geavanceerde behandelingen (kort).

De eerste dag op de campus zal volledig gewijd worden aan assessment en behandeling van spraakproblemen bij personen met Parkinson. In de voormiddag gaan we in op voorkomen, symptomatologie en neuropathologische oorzaak van de dysartrie, impact op communicatie en sociale participatie, relevante aspecten van en instrumenten voor assessment, belangrijke behandelprogramma’s, stem- en ademhalingstraining, ondersteunde communicatie en betrekken van communicatiepartners. In de namiddag zetten we deze kennis om in praktijkgerichte casuïstiek en vraagstelling.

Tijdens de tweede dag op de campus gaan we dieper in op slikproblemen (incl. speekselvloed) bij personen met Parkinson. In de voormiddag behandelen we topics zoals symptomatologie en neuropathologische oorzaak van de dysfagie, screening en onderzoek van slikproblemen en vier pijlers van de behandeling van slikproblemen. In de namiddag zetten we deze kennis om in praktijkgerichte casuïstiek en vraagstelling.
webinar 16 april, On campus18 en 25 april.