Leesvaardigheidstest (LVT) op limitatieve lijst RIZIV

16/06/2015

Op het voorbije VVL-congres werden de LeesVaardigheidsTests (LVT) en de LeesAttitudetest (LAT) voorgesteld. Beide zijn logopedische tests die diverse aspecten van het lezen zeer accuraat meten. Beide zijn uitgaven van de VVL.

De LVT bestaat uit vier leestests: de tests voor het lezen van betekenisloze woorden, de test voor het lezen van grafemen, de test voor het lezen van betekenisvolle woorden en de test voor het lezen van tekst. De tests zijn per leerjaar opgesteld van het eerste tot en met het zesde leerjaar. Een totaalscore kan bekomen worden per test en voor het geheel van de tests. Er zijn normtabellen (percentielscores) voorzien. Met een totaalscore op de LVT van 30 kunnen 92% van de kinderen met dyslexie accuraat gedetecteerd worden.
De LVT komt op de limitatieve lijst voor tests (RIZIV) vanaf 1 juli aanstaande. Vanaf die datum mag men dus de LVT beginnen afnemen ifv een aanvraag tot terugbetaling.

De LAT bevat diverse dimensies van leesattitude zoals o.a. leesplezier, zelfvertrouwen, zorgen en reacties. Het geheel van de LAT laat toe om leesattitude valide te differentiëren. Er zijn normen voorzien zodat de leesattitude geëvalueerd kan worden en vergeleken met een normgroep.
De LAT komt op de limitatieve lijst weliswaar als F-test. Dit betekent dat deze test op zich niet kan gebruikt worden om een aanvraag in te dienen voor dyslexie, wel om het criterium ‘compensatiegedragingen, negatieve attitude en verhoogde inspanning’ in kaart te brengen.

U kunt meer info vinden en beide tests bestellen via de VVL-webshop door HIER te klikken.
VVL-leden kunnen rekenen op een aanzienlijke korting!

Voor de volledigheid willen we nog vermelden dat de Renfrew Taalschalen Nederlandse Aanpassing ook als F-test op de limitatieve lijst komen. Dit betekent dat het op zich een nuttige en bruikbare test is maar dat die niet kan gebruikt worden om een aanvraag tot tussenkomst in te dienen. Deze RTNA werd besproken in Logopedie nr.3 van 2015 (publicatie eind-juni).