Stottertherapie bij kinderen en tieners. Een sociaal-cognitieve gedragstherapie. Auteur: Ronny Boey

Prijs VVL-leden: € 34,96

Prijs: € 43,68


Voeg toe aan winkelmandje

In dit boek wordt inzicht verschaft in de problematiek van stotteren bij oudere kinderen en tieners van ongeveer 6 tot 15 jaar oud en de behandeling ervan. Het stotteren heeft zich ontwikkeld en de impact is gewijzigd. De beleving ervan is tot het bewustzijn doorgedrongen. De mentale en emotionele hinder kunnen expliciet worden meegedeeld. De context waarin deze spraakstoornis zich voordoet is uiteraard ook anders dan bij heel jonge kinderen. Dit wordt beschreven in het eerste gedeelte van dit werk op basis van gegevens die door de kinderen en tieners zelf en door hun ouders worden aangebracht. Het gaat om klachten, stottermomenten, stotteruitlokkende factoren, stottergedragingen, cognitie en emotie bij stotteren, spreekattitude, luisteraarreacties. De gerapporteerde gegevens worden vergeleken met geobserveerde. Gevalsbeschrijvingen illustreren hoe het stotteren zich kan manifesteren.
In een tweede deel wordt stilgestaan bij de verantwoording en de kenmerken van een sociaal cognitieve gedragstherapie voor stotteren waarvan effecten op lange termijn zijn aangetoond. De interventiemethoden worden uiteengezet. De fases, modules en activiteiten die deel uitmaken van de behandelingen komen in deel 3 aan bod. Het gaat om cognitieve herstructurering, emotionele training en motorische training in verband met stotteren. De oefeningen die er deel van uitmaken worden telkens geïllustreerd door concrete voorbeelden uit de behandeling.

Dit boek vormt een onmisbare gids voor wie stottertherapie geeft aan oudere kinderen en tieners. Je vindt er een stevige theoretische onderbouw maar ook casusbeschrijvingen en een gedetailleerde en concrete uitwerking van de therapie geïllustreerd door talrijke voorbeelden uit de praktijk van de auteur.
Vandezelfde auteur verscheen eerder het boek “Sociaal-cognitieve gedragstherapie voor stotteren bij heel jonge kinderen” (verdeler VVL). Ook dit boek vindt u in deze webshop. U kan het snel vinden door te klikken op de link in de titel.

Publicatiedatum: 2013